Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
Ziekmelden
Neem eerst contact op met (de contactpersoon van) de klant waar jij langs zou gaan. Geef aan dat je niet langs kan komen en vraag of er vervanging nodig is. Mogelijk kan een andere dienstverlener het van jou overnemen. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan aan jouw contactpersoon bij Hups of er iemand beschikbaar is.
Annuleer vervolgens de afspraak in de agenda. Bij een loondienst klant kan dit niet binnen 7 dagen voorafgaand aan de afspraak. Vraag dan in de klantchat of iemand van Hups hierbij wilt helpen.
Ten slotte is het belangrijk om je officieel ziek te melden via het formulier voor ziekteverzuim. Mocht je voor langere periode ziek zijn, heb je recht op een vergoeding.
Regeling dienstverlening aan huis
Dienstverleners die via de Regeling dienstverlening aan huis werken dienen zich op de 1e dag ziek te melden bij de klant én een ziekmelding te doen via het verzuimformulier. De 1e en 2e dag van de ziekte zijn wachtdagen en worden niet uitbetaald. Dienstverleners die werken via de Regeling dienstverlening aan Huis hebben recht op maximaal 6 weken doorbetaling bij ziekte.
Loondienst
Dienstverleners die in loondienst bij Hups werken dienen zich op de 1e dag ziek te melden bij de klant én een ziekmelding te doen via het verzuimformulier. De 1e en 2e dag van de ziekte zijn wachtdagen en worden niet uitbetaald.
Na invullen van het verzuimformulier neemt de verzuimmanager van Hups contact met de dienstverlener op om afspraken te maken voor tijdens jouw verzuim.
Alle opvolgende diensten die al zijn ingepland, krijgt de dienstverlener uitbetaald, mits de dienstverlener zich houdt aan de afspraken zoals gemaakt met de verzuimmanager.
Meldt een dienstverlener zich ziek, terwijl er geen diensten ingepland staan dan geldt:
- Is de dienstverlener korter dan 3 maanden in dienst, dan vindt er helemaal geen vergoeding plaats.
- Is de dienstverlener langer dan 3 maanden in dienst, dan krijgt hij/zij het gemiddeld aantal uur van de laatste 13 weken uitbetaald totdat hij/zij weer beter is (maximaal eenmaal de lengte van de gewerkte diensttijd tot het einde van de arbeidsovereenkomst).