Regeling Dienstverlening aan Huis versus Loondienst

Hups is dé plek voor aanbieden van hulp en gemak aan huis. Afhankelijk van de vacature kan jij óf via loondienst óf als particulier via de Regeling Dienstverlening aan Huis bij de klant werken. Het type arbeidsovereenkomst (loondienst of Regeling Dienstverlening aan Huis) is afhankelijk van de manier waarop de klant de ondersteuning betaalt (bijvoorbeeld vergoed vanuit de zorgverzekering of zelf/particulier). Wanneer er nieuwe vacatures zijn, staat er per vacature aangegeven om welke type arbeidsovereenkomst het gaat. Zo weet jij altijd onder welke voorwaarden je bij de klant aan de slag gaat.  

Loondienst 

Heb jij een leuke vacature gezien waarbij het type arbeidsovereenkomst op loondienst staat en heb jij nog geen contract bij Hups? Dan zal je, vóórdat je bij de klant kan werken, eerst telefonisch kennismaken met een medewerker van Hups. Hij/zij zal beoordelen of jij in aanmerking komt om in loondienst te komen werken bij Hups. Vervolgens ben je verplicht om een onboardingsmodule te maken (in onze Hups Academy app). Op basis van jouw score krijg je wel/geen arbeidscontract aangeboden. Het contract is op basis van 0-uren. Zo behoud je flexibiliteit en kan je altijd zelf bepalen óf, bij wie, wanneer en hoeveel je wil werken. Nadat je het contract met Hups getekend hebt, kan je direct reageren op alle vacatures waarbij het type arbeidsovereenkomst op loondienst staat. 

Regeling dienstverlening aan huis 

Heb jij een leuke vacature gezien waarbij het type arbeidsovereenkomst op de Regeling Dienstverlening aan Huis (RDVAH) staat? Dan is niet Hups, maar de klant de werkgever. Afhankelijk van de wens van de klant wordt je wel/niet vooraf door een medewerker van Hups gebeld om te bekijken of jij bij de klant past. Nadat je met de klant hebt kennisgemaakt en jullie beiden graag samen willen werken, sluit je met de klant een arbeidsovereenkomst via de Regeling Dienstverlening aan Huis af. 

Verschillende arbeidsvoorwaarden 

Er zijn een aantal belangrijke verschillen in de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst van het type loondienst en het type Regeling Dienstverlening aan Huis. Wij hebben de verschillen voor je uiteengezet in de onderstaande tabel én voorzien van uitleg. 

 

 

Loondienst

RDVAH

 

Werkgever 

Hups 

Klant 

 

Uurtarief 

Vast 

Flexibel 

 

Min. uur per afspraak

3 uur

Geen

 

Max. afspraken per klant per week

Nee

Ja, 3 per week

 

Uitbetaling 

Maandelijks 

Wisselend 

 

Pensioen 

Ja 

Nee 

 

WW-uitkering 

Ja 

Nee 

 

Toegang tot leermodules 

Ja 

Nee 

 

Doorbetaling bij ziekte  

Ja, max. 2 jaar* 

Ja, max. 6 weken 

 

Belastingaangifte regelen 

Nee 

Ja 

 

Kosten achteraf

Nee

Ja

 

Afspraak kosteloos annuleren

7 dagen voor afspraak

24 uur voor afspraak

 

VOG verplicht

Ja

Nee

 

*De voorwaarden staan omgeschreven in het personeelshandboek. Deze is te vinden in de bibliotheek van de mijn.hups.nl omgeving.  


  • Werkgever
Wanneer je in loondienst komt, teken je één arbeidsovereenkomst en is Hups jouw werkgever. Je krijgt een 0-uren contract waardoor je zelf kan bepalen óf, bij wie, wanneer en hoeveel je wil werken. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, teken je per klant een arbeidsovereenkomst en is de klant (/zijn de klanten) jouw werkgever(s). 
 
  • Uurtarief 

In loondienst krijg je op basis van jouw leeftijd een vast uurloon. Deze kan op basis van jouw ervaring (in overleg met jouw vestigingsmanager) worden opgehoogd naar een hogere schaal. Daarnaast word je beloond voor het voltooien van leermodules/masterclasses in de Hups Academy en voor het aantal afspraken dat je afgelegd. Het salaris wordt namelijk automatisch opgehoogd wanneer je mijlpalen bereikt (>25 afspraken, > 75 afspraken, etc). In loondienst verdien je bij alle klanten hetzelfde uurloon. Via de Regeling Dienstverlening aan Huis maak je samen met de klant afspraken over jouw uurtarief. Dit uurtarief kan dus per klant verschillen en mag je zelf bepalen. Bij sommige klanten zal een medewerker van Hups als tussenpersoon fungeren om tot een akkoord te komen op jouw uurtarief.

  •  Minimum aantal uur per afspraak

In loondienst geldt een mimimum van 3 uur per afspraak. Mocht een afspraak achteraf toch wat korter hebben geduurd, betekent dit dat de ingeplande afspraak als een 3 urige afspraak in de agenda zal blijven staan en er 3 uur loon wordt uitbetaald. Via de Regeling Dienstverlening aan Huis geldt er geen minimum aantal uur per afspraak.

  • Maximum aantal afspraken per klant per week 

In loondienst zit er geen limiet aan het aantal afspraken dat je inplant per klant per week. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, mag je niet meer dan 3 keer per week bij dezelfde klant langsgaan. Het aantal afspraken dat je per klant per week aflegt, wordt overigens berekend door het totaal aantal afspraken te delen door het aantal weken dat je bij de klant hebt gewerkt. Mocht je bijvoorbeeld in de ene week 4 keer hebben gewerkt en in de week erna 2 keer, is er dus niets aan de hand! 


  • Uitbetaling 
In loondienst krijg je jouw loon altijd op een vast moment (rond de 25e van de nieuwe maand) uitbetaald, ongeacht de betaalstatus van de factuur. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, word je uitbetaald zodra de klant de factuur heeft betaald. Dit kan heel snel zijn (in de eerste week van de nieuwe maand), maar soms ook op zich laten wachten (enkele weken). Houd hier dus rekening mee.

  • Pensioen
Wanneer je in loondienst werkt, bouw je pensioen op bij pensioenfonds Zorg en Welzijn. Je legt zelf geld in (ongeveer 6% van jouw gewerkte uren) én Hups betaalt precies ditzelfde bedrag aan het pensioenfonds. Zo bouw je twee keer zo snel pensioen op. Dienstverleners kunnen niet kiezen om wel/geen pensioen op te bouwen. Alle dienstverleners van Hups bouwen verplicht pensioen op. Dienstverleners die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, bouwen geen pensioen op (en leggen dus geen geld in). Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, bouw je geen pensioen op. 
 
  • WW-uitkering

Wanneer je in loondienst werkt, bouw je een WW-uitkering op. Dat betekent dat je, mocht je onverhoopt werkloos raken, aanspraak maakt op een WW-uitkering. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, bouw je geen WW-uitkering op. 


  • Toegang tot leermodules 

Hups heeft in samenwerking met (ervarings)deskundigen leermodules ontwikkeld die worden afgesloten met een live (online) masterclass. Wanneer je in loondienst werkt, heb je gratis toegang tot deze leermodules en masterclasses. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, heb je deze toegang niet. 
 

  • Doorbetaling bij ziekte 

Je wordt zowel in loondienst als via de Regeling Dienstverlening aan Huis doorbetaald bij ziekte. In loondienst zijn de voorwaarden van doorbetaling (uiteraard onder specifieke voorwaarden, zie personeelshandboek) gunstiger dan bij de Regeling dienstverlening aan Huis waarbij de doorbetaling voor maximaal 6 weken geldt.  
 

  • Belastingaangifte regelen 

Wanneer je in loondienst werkt, zijn jouw inkomsten automatisch in het belastingaangifteformulier ingevuld. Werk je via de Regeling Dienstverlening aan Huis, dan dien je jouw inkomsten zelf in te vullen. Wij zullen aan het begin van het jaar een jaaroverzicht maken om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken.   


  • Kosten achteraf

Wanneer je in loondienst werkt, zijn er geen (onverwachte) kosten achteraf. Belastingen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw zijn al betaald. Mocht jij geen/minder inkomstenbelasting hoeven te betalen dan de werkgever heeft ingehouden op het loon, krijg je dit bedrag automatisch terug van de Belastingdienst. Bij de Regeling Dienstverlening aan Huis zijn de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en inkomstenbelasting nog niet betaald. De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw is verplicht en bedraagt in 2024 5,32% van jouw inkomsten. Houd hier dus rekening mee door wat geld op zij te zetten voor de Belastingdienst. Óf en hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van jouw vermogen en eventuele inkomsten uit andere werkzaamheden. 

  • Afspraak kosteloos annuleren

In de algemene voorwaarden staat het annuleringsbeleid uitgelegd. Wanneer je een dienstverlener in loondienst heeft, kun je tot 7 dagen voor de afspraak kosteloos annuleren. Wanneer je een dienstverlener via de Regeling dienstverlening aan huis hebt, kun je tot 24 uur voor de afspraak kosteloos annuleren. Geef dit altijd op tijd bij jouw dienstverlener aan.

 

  • VOG verplicht

Om bij Hups in loondienst te kunnen werken heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. De VOG kun je niet bij Hups declareren en betaal je zelf. Het is goedkoper om de VOG door een medeweker van Hups aan te laten vragen (€33,85), dan om de VOG-aanvraag zelf te doen (€41,35). Heb je al een VOG (die minder dan een jaar oud is) dan kunnen wij bekijken of deze het juiste screeningsprofiel heeft. Wanneer je via de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt, heb je geen VOG nodig.




TIP: Mocht je twijfelen over welke werkvorm het beste bij jou past, neem dan contact op met jouw vestigingsmanager voor meer uitleg.